Hakkında

Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü bünyesinde açılan Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalında iki Profesör, üç Doçent, bir Dr. Öğretim Üyesi ve iki Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Eğitim süresi 5 yıldır. Öğrenim dili Almanca ve Türkçedir.

Dört yıl süren lisans programına başlamadan önce bir yıl süreli Almanca hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak gereklidir. Almanca hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Almanca hazırlık sınıfı muafiyet sınavını geçen öğrenciler birinci sınıf derslerini almaya hak kazanmaktadırlar.

Yaklaşık 250 öğrencinin öğrenim gördüğü Ana Bilim Dalının amacı; öğrencileri Alman dilbilimi, Alman edebiyatı ve dil öğretimi konularında yetiştirmek ve Alman dilini ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğretecek düzeye getirmektir.

Teorik ve uygulamalı dersler tam donanımlı sınıflarda yapılmaktadır. Ana Bilim Dalının Almanya’nın Eberhard Karls Üniversitesi (Tübingen), Freie Üniversitesi (Berlin), Friedrich Schiller Üniversitesi (Jena), Paderborn Üniversitesi (Paderborn), Georg August Üniversitesi (Göttingen) ile Avrupa Birliği Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında anlaşması mevcuttur ve anlaşma kapsamında her yıl belirli sayıda öğrenci yurtdışına gönderilmektedir. Ayrıca Ana Bilim Dalı, öğrencilerinin meslek yaşantılarına katkı sağlamak için her yıl kariyer günleri etkinlikleri düzenlemektedir.

Mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora programları gibi lisansüstü eğitim şansı da sunan anabilim dalının mezunları gerek devlet, gerekse özel okullarda Almanca öğretmeni olarak çalışma hakkı elde ederler. Bunun yanı sına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, Ulusal Ajans gibi kurumların bünyelerinde uzman statüsünde çalışma imkânı, üniversite bünyelerinde Araştırma Görevlisi veya Öğretim Görevlisi olarak çalışma imkânı da bulabilmektedirler.

 

background image